SEO, oftewel Search Engine Optimalization (zoekmachineoptimalisatie), is tegenwoordig niet meer weg te denken voor iedere organisatie. Waar vroeger iedereen in de Gouden Gids terecht wilde komen proberen velen tegenwoordig goed gevonden te worden in Google. Welke factoren bepalen of een website wel of niet hoog rankt in Google? In dit artikel volgens deze SEO bureau de belangrijke factoren die bijdragen aan een goede vindbaarheid.
Creëer een goede merknaam
Google herkent wanneer iemand direct de URL herkent. De zoekmachine ziet dit als een sterke merknaam. Google ziet deze website dan ook als een hoge autoriteit, waardoor het een hoge factor heeft op de rankings.
Hoe gedraagt de bezoeker zich op een website?
Google kijkt ook hoe bezoekers zich gedragen op de website. Een van de factoren is de bounce rate, oftewel de percentage van de bezoekers die een pagina verlaat, zonder dat zij verder op de pagina navigeren. Verder kijkt Google ook hoelang een bezoeker op de website doorbrengt en hoeveel pagina’s iemand klikt per sessie.
Backlinks naar jouw website
Kwalitatieve backlinks zijn een van de grootste factoren die bepalen of je wel of niet hoog in Google rankt. Backlinks zijn linkjes (in Word staat ‘hyperlink’) die refereren naar jouw website. Google ziet dit als aanbevelingen naar jouw pagina. Dat betekent niet hoe meer linkjes naar je landingspagina verwijzen hoe hoger die pagina wordt geïndexeerd! Google kijkt naar de autoriteit van die pagina’s, het aantal bezoekers op een website en de directe relevantie tussen beide websites (denk bijvoorbeeld aan een website over groen wonen, met een linkje naar een landingspagina over zonnepanelen).
Met name op zoektermen waar veel op wordt gezocht beconcurreren websites elkaar enorm. De websites die hoog ranken hebben dan ook meestal een grote backlinkportfolio. Het is in dit geval erg lastig om je hierin te mengen. Kies daarom voor zoektermen die minimaal vier woorden lang zijn. Op deze zoekwoorden wordt minder gezocht, maar de klikfrequentie is groter. De landingspagina moet natuurlijk wel het vraagstuk van de potentiële bezoeker beantwoorden.
Websitesnelheid
SEO-bureaus controleren websites ook vaak op websitesnelheid, want zonder dat je het doorhebt klik je heel snel websites weg die heel langzaam laden. Wist je dat je website laten versnellen zorgt voor een betere conversie? Bij Amazon verbeterde bijvoorbeeld de omzet met 1 procent, nadat de website met 100 milliseconden is gestegen. Deze voorbeeld staat niet op zich! Ook op Zelf.nl gingen de landingspagina met bijna 1 seconde omhoog, waardoor de helft meer autoverzekeringen werden afgesloten. Door te kijken op Google Page Speed kom je er achter hoe snel je website is en krijg je aanbevelingen. Indien het te technisch voor je wordt overleg je met een IT’er.
Blijf de ontwikkelingen van SEO in de gaten houden
Google blijft zich vernieuwen om zijn bezoekers de beste zoekresultaten te geven. Recent is de BERT update gekomen, waarbij de zoekmachine de context van de landingspagina nog beter begrijpt, waardoor de machine betere resultaten voor zoektermen weergeeft. Dankzij de BERT update kan Google de natuurlijke inhoud van een tekst beter begrijpen. Zorg dus dat de content goed aansluit op de zoektermen waarop je gevonden wilt worden.