Blog

Wat is een Ipsec vpn en wat zijn de voordelen?

De mens is steeds meer gesteld op zijn anonimiteit op het internet. Dit fenomeen komt voor omdat we steeds bewuster omgaan met onze privacy. Het gebruik van een VPN biedt je de mogelijkheid om anoniem op het web te navigeren. VPN staat voor Virtual Private Network wat staat voor het veilig uitwisselen van data op het internet.

Hoe werkt een VPN?

VPN staat dus voor een virtueel privénetwerk. Dit virtuele privénetwerk biedt je de mogelijkheid om informatie uit te wisselen op een beveiligde manier. De verbinding is beveiligd doordat de connectie tussen gebruiker, dit ben jij, en een VPN server versleuteld is. Je connectie met het internet zal dus vanaf een apparaat, mobiel of laptop, verbinding gaan maken met een VPN server. De VPN server verbindt vervolgens de opdracht van je apparaat naar de opgegeven server. Zo kan je dus via een versleuteld netwerk gebruik maken van een website zonder je privacy op te geven.

De VPN is eigenlijk ontwikkeld om werknemers vanaf thuis, of ergens anders, te verbinden met het lokale netwerk van een bedrijf. Een lokaal netwerk wordt meestal gebruikt voor bedrijven of bij scholen. Hierdoor kunnen studenten en/of werknemers vanaf elke plek ter wereld verbinding maken met het lokale netwerk van een onderneming of school. Dit biedt de mogelijkheid om versleuteld toegang te krijgen en versleuteld bestanden kan uploaden.

Ipsec VPN en de voordelen

Een Ipsec VPN is in feite een extra beveiligd kanaal waar gebruik van gemaakt kan worden. Dit kanaal biedt extra encrypties waardoor de verbinding sterker beveiligd is. De Ipsec zorgt er ook voor dat je niet zomaar toegang kan krijgen tot het netwerk maar eerst een authentificatie ondergaan. Dit maakt het moeilijker voor externe computers om toegang te krijgen tot je beveiligde verbinding. Door het toepassen van een Ipsec VPN creëer je drie grote voordelen voor je online navigatie. Ten eerste een online privacy waardoor de rest van de wereld je informatie niet zal kunnen inzien. Ten tweede heb je een grotere veiligheid online en is je verzonden data niet toegankelijk voor buitenstaanders. Tot slot is een groot voordeel van de VPN dat je opgezette blokkades tussen landen kan omzeilen. Het aanbod van een streaming service in Engeland kan bijvoorbeeld groter zijn dan het aanbod in Nederland.