Blog

Online en offline marketing slim combineren

De afgelopen jaren hebben er enorm veel ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van online marketing. Daardoor is bij veel bedrijven de offline variant verwaarloosd. En dat is hartstikke zonde, want juist de combinatie van online en offline marketing kan voor enorm goede resultaten zorgen. In dit artikel vertellen we je een dergelijke combinatie kunt uitwerken. Omdat direct mail zeer geschikt is om te combineren met online marketing, nemen we deze marketingvorm als uitgangspunt in dit artikel.

Stap 1: bedenk de aanleiding van een direct mail

Als eerste stap bedenk je wat de reden is dat je een mailing wilt gaan verzenden. Hierbij kun je onder andere denken aan de opening van een nieuw kantoor of winkelpand. Maar ook aan tijdelijke acties waarmee je in rustigere periodes de omzet wilt verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zomeracties.

Stap 2: denk een salestunnel uit

Om ervoor te zorgen dat je doelgroep zo eenvoudig mogelijk gebruik kan maken van je aanbod, is het belangrijk dat je een duidelijke en eenvoudige salespage bedenkt die je doelgroep moet gaan doorlopen.

Een voorbeeld hiervan is een voucher die je doelgroep in de brievenbus krijgt, waarmee ze online met behulp van een kortingscode een bestelling kunnen plaatsen. Waar het om gaat, is dat je een koppeling legt tussen de papieren mailing die je gaat versturen en hoe die er vervolgens voor gaat zorgen dat mensen online een vervolgstap nemen. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat het gelijk om verkoop moet gaan. Het kan bijvoorbeeld ook een gratis adviesgesprek zijn, als je bijvoorbeeld een hypotheekadviseur bent.

Stap 3 zet je direct mail campagne op

In deze fase wordt vaak te makkelijk gedacht en worden belangrijke zaken over het hoofd gezien. Zie het uitdenken van een direct mail campagne dan ook als een proces dat je zonder voorkennis niet zomaar zelfstandig op kunt zetten. Het is niet voor niets dat er bedrijven zijn, zoals bijvoorbeeld Mail Succes uit Gouda, die zich gespecialiseerd hebben in direct mailing. Om je een idee te geven van een aantal zaken die belangrijk zijn bij het opzetten van een campagne, benoemen we een aantal aandachtspunten:

  • Zorg voor goed gedefinieerde doelgroep: wat is de leeftijdscategorie, wat zijn de hobby’s en interesses en wat zijn andere belangrijke kenmerken?
  • Zorg voor een actueel adressenbestand. Het is hartstikke zonde als je kostbare poststukken laat bezorgen bij personen die niet tot je doelgroep behoren.
  • Zorg dat de openingskans van jouw poststuk zo groot mogelijk is. Een standaard witte envelop valt bijvoorbeeld totaal niet op. Maar naast een andere kleur envelop kun je nog veel meer tactieken toepassen om het openingspercentage van jouw boodschap te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een weggever die zorgt voor een bobbel in de enveloppe. Wedden dat je doelgroep de nieuwsgierigheid niet kan weerstaan om jouw enveloppe snel te openen?
  • Zorg dat je boodschap goed is opgebouwd. Veel bedrijven praten nog steeds heel graag over zichzelf als het op reclameboodschappen aankomt. Zonde, want het gaat juist om de behoefte of problemen waar je doelgroep mee te kampen heeft en waar jij een oplossing voor hebt.

Maak je website klaar om de ontvangers te ontvangen

Voor wat betreft de webpagina waar je jouw doelgroep naartoe stuurt als ze jouw boodschap hebben gelezen, is het belangrijk dat de doelgroep snel het gevoel krijgt dat ze op de juiste plek zijn beland. Zorg dus dat de webpagina dezelfde uitstraling heeft als de direct mail, zodat er veel herkenningspunten zijn.

Daarnaast is het van groot belang dat je het je websitebezoekers zo eenvoudig mogelijk maakt om van je aanbod gebruik te maken. Concreet betekent dit onder andere dat je zo min mogelijk gegevens vraagt en op meerdere plekken op de webpagina de gelegenheid biedt om gegevens in te vullen. Als het even kan loont het ook om referenties van bestaande klanten op de pagina neer te zetten. Dat wekt namelijk sociale bewijskracht, waardoor mensen sneller geneigd zijn om zaken met je te doen.

Meten is weten

Door de koppeling tussen direct mail en online marketing te leggen, kun je heel goed meten wat het effect is van de mailing. Op die manier weet je precies hoeveel mensen je getriggerd hebt om na het lezen van direct mailing jouw website te bezoeken. Maak ook kun je meten hoe effectief je webpagina is geweest om de mensen daadwerkelijk aan te zetten tot het achterlaten van hun gegevens of het doen van een aankoop.

En tot slot kun je natuurlijk ook prima meten hoeveel van de mensen die met je in contact willen komen uiteindelijk klant zijn geworden. Je begrijpt; op deze manier gaan offline en online marketing elkaar versterken en zorgen ze voor een helder inzicht van je marketinginspanningen. En dat is heel belangrijk, aangezien er vaak veel geld in marketingactiviteiten wordt gepompt zonder dat er goed inzicht is op wat het concreet heeft opgeleverd. Dat inzicht is voor ieder bedrijf van levensbelang, anders wordt er letterlijk en figuurlijk geld weggegooid en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

Crossmedia

Het combineren van offline en online marketing wordt ook wel een crossmedia benadering genoemd. Meer informatie vind je hier: https://www.mail-succes.nl/crossmedia.