Blog

3D rondleiding apps laten ontwikkelen

Hoe kun je iemand ervan overtuigen dat Nieuw Zeeland de mooiste plek op aarde is? Voor een Nederlandse toerist moet je met een goed argument op de proppen komen omdat die lange vliegreis te verantwoorden. We kunnen helaas niet in een machine stappen die ons direct naar de andere kant van de aardbol brengt, een virtual reality tour is dan het beste alternatief. Een VR film laten maken heeft veel overeenkomsten met een standaard film, maar ook enkele belangrijke verschillen. Bij een virtual reality film maken kunnen de kosten flink oplopen, als opdrachtgever wil je er dus zeker van zijn dat de investering een meerwaarde biedt. Hoe een VR film laten maken werkt, en welke mogelijkheden er zijn met VR tours lees je op deze pagina.

VR film laten maken

Er zijn twee methoden om een VR te laten maken; met 360 video en met 3D animatie. Een combinatie van beiden is overigens ook mogelijk.

  • 360 video: Deze methode komt in grote lijnen overeen met traditionele videoproductie, met als grote verschil dat de kijker volledig om zich heen kan kijken. Dat is bijzonder voor de toeschouwer, het brengt wel enkele uitdagingen met zich mee voor het productiebedrijf. Bij een 360 graden beeld is de volledige omgeving zichtbaar, hoewel er een centraal aandachtspunt kan zijn moet de complete locatie er goed uitzien. Het is een flinke uitdaging om de crew uit beeld te houden, en de omgeving netjes te belichten. Dit vergt een nauwkeurige planning wat bij een virtual reality film maken invloed heeft op de kosten.
  • 3D animatie: Bij computeranimatie is er meer controle over de beelden, er staat geen camera of crew in de weg. Alle visuele elementen moeten wel worden ontworpen of geladen in een 3D animatie programma. Wat betreft flexibiliteit is animatie ideaal, toch kan in een aantal gevallen het filmen van een echte locatie essentieel zijn voor de productie.

Op basis van een video kun je een rondleiding geven die steeds opnieuw te herhalen valt. Het is ook mogelijk om er interactieve elementen aan toe te voegen.

Virtual reality tour

Een virtual reality tour is een rondleiding die wordt bekeken met een virtual reality bril. Hoewel het mogelijk is om VR tours te bekijken op een standaard PC monitor of smartphone zal de impact via een VR bril aanzienlijk groter zijn. Ook hierbij zijn weer twee opties mogelijk; passieve rondleidingen en interactieve tours.

  • Passieve tour: Bij een passieve rondleiding heeft de kijker geen invloed op de presentatie, afgezien van rondkijken in 360 graden. Het is een video, animatie of slideshow van beelden waarbij de voortgang vastligt. Een passieve tour biedt de meeste controle voor de aanbieder, en is zeer laagdrempelig in te zetten voor de gebruiker.
  • Interactieve tour: Bij een interactieve rondleiding mag de gebruiker zelf de route bepalen op basis van een beperkt aantal mogelijkheden. De interactie vindt plaats door naar een ‘hotspot’ te kijken, of door selecties te maken met een controller. Dit soort virtual reality tour wordt vaak gemaakt voor educatieve doeleinden, of bij de verkoop van huizen en appartementen.

Mogelijkheden voor VR tours

  • Makelaars: Bij makelaars worden computeranimaties vaak gebruikt om gebouwen die nog niet gerealiseerd zijn te visualiseren. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld vakantiehuizen op een andere locatie te laten zien.
  • Tourisme: 360 videoclips van toeristische trekpleisters behoren tot de meest populaire VR content. Reisbureaus maken steeds vaker gebruik van 360 graden video en VR tours om vakantiegangers te overtuigen.
  • Recreatieparken: Ook vakantieparken en amusementsparken bieden virtuele tours aan om te laten zien hoe mooi hun park is vanuit de ogen van een bezoeker. Door dezelfde opnames te maken in ieder seizoen ontstaat er een bijzondere blik op het park in diverse omstandigheden.
  • Educatie: Interactieve VR tours worden veel ingezet binnen het onderwijs om locaties te bezoeken die anders onbereikbaar zijn. Denk aan een virtual reality tour in een museum, of op de bodem van de zee.
  • Goodwill: Ziekte, mensenrechtenschending of oorlog, het is moeilijk om iemand te laten voelen welke impact dit heeft. Met een virtuele rondleiding laat je de wereld zien door de ogen van een ander. En dat kan heel confronterend zijn.
  • Zorg: Het is gebleken dat VR kan helpen bij pijnbestrijding en ziekten als dementie. Door mensen in een specifieke situatie te plaatsen kunnen ze hun gedachten verzetten en bijzondere reizen maken. Dit kan een verre reis zijn naar een droomlocatie, maar ook een rustgevende computeranimatie gemaakt volgens wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden.

Er zijn volop redenen om een VR app te laten maken voor een virtual reality tour waarmee je het publiek op een bijzondere wijze kunt informeren én amuseren.